dimecres, 24 de desembre del 2008

Assolit el cim del volcà Osorno

El dia 23 de desembre a les 11:30 hora local, 15:30 hora catalana, i desprès de 5 hores d'ascensiò, va concloure la aventura andina amb l'arribada al cim del volcà Lanin.


EN EL CAMÌ DE LA MEVA LLEGENDA PERSONAL, EL DARRER SOLSTICI D’ESTIU VAIG INICIAR UN VIATGE QUE CONCLOU ARA, TOT JUST COMENÇAT EL NOU SOLSTICI D’HIVERN. SENSE SABER-HO, ANAVA A LA RECERCA DE LES MEVES PIRÀMIDES PERSONALS.

UN VIATGE QUE EM VA DUR A SORTIR D’EMPÙRIES, A PEU, PER ARRIBAR A FINISTERRE DOS MESOS MÈS TARD. PERÒ FINISTERRE NO ERA LA FÌ DEL MÒN. UNS MESOS DESPRÈS VAIG CREUAR L’ATLÀNTIC I EN LA SERRALADA DELS ANDES EM VAIG IMPREGNAR DE LA LLUM DE LES MEVES “PIRÀMIDES” PERSONALS: EL VOLCÀ LANÌN, L’ACONCÀGUA I EL VOLCÀ OSORNO, PER ACABAR DE VEURE “LA FÌ DEL MÒN” EN TERRES AUSTRALS, A LA RIBA DEL PACÌFIC, A LA PATAGÒNICA ILLA DE CHILOÈ.

REMEMORANT AL POETA KAVAFIS I AL MESTRE LLACH, DESITJO QUE EL NOU ANY US PORTI CAP A LES VOSTRES ITAQUES PERSONALS, I QUE TINGUEU LA FORTUNA D’ESCRIURE PÀGINES BRILLANTS EN EL CAMÌ DE LES VOSTRES LLEGENDES PERSONALS.


divendres, 12 de desembre del 2008

Mendoza (Argentina) 12 de desembre de 2008


Dilluns dia 8 de desembre a les 15:30 hores, hora local, 19:30 hora catalana, el guia de muntanya berguedà Jordi Pau Caballero renunciava a l'objectiu d'assolir al cim de l'Aconcagua, a només 6 hores del cim, a 6400 m d'altitud, a l'indret anomenat refugi Independència, i després d'onze dies d'haver iniciat l'ascensió amb les tasques de porteig, muntatge i desmuntatge de camps i aclimatació. Aquesta temporada d'ascensions, que va començar el passat 15 de novembre, està causant molts problemes entre les diverses expedicions, a causa de les baixísimes temperatures, la quantitat de neu acumulada i l'aparició del conegudíssim, però no tan habitual, vent blanc.

Jordi Pau va entrar en el parc provincial Aconcagua el passat 28 de novembre amb la inten
ció de realitzar l'ascensió en solitari al cim de l'Aconcagua, sense cap altre ajut que el porteig en mules fins al camp base a la Plaza de Mulas, i amb uns serveis mínims a l'esmentada instal.lació d'allotjament i mitja pensió. Els dies 28 i 29 de novembre vàren servir d'aclimatació des del campament de Confluència, ubicat a 3390 m s'altitud, efectuant en un dia l'ascens i el descens a Plaza Francia, a 4250 m i amb magnífiques vistes sobre la vessant sud del massís de l'Aconcagua. El dia 30 va iniciar l'ascensió cap al camp base a Plaza de Mulas, unint esforços amb el jove escalador mallorquí de 24 anys, Carles March, que havía estat abandonat pels seus dos companys d'expedició a Confluència, afectats per mal de muntanya i una infecció respiratòria. Aquesta col.laboració era beneficiosa per als dos muntanyencs, per donar-se suport en la seva poca experiència en altura. Arribats al camp base de plaza de Mulas, a 4400 m, vàren fer una jornada de descans el dia 1 de desembre, equipant el camp I Canadà, a 5080 m el dia 2 de desembre -aquest camp no el tenía previst fer en Jordi Pau, però a banda de millorar l'aclimatació, permetía, degut al fet de ser dos alpinistes, millorar els subministres d'alçada: en les dues pujades a aquest camp vàren transportar 22 kg de material cadascú en el decurs de cada pujada-.

Una jornada més de descans el dia 3 de desembre en el camp base. Aquestes jornades vàren passar diversos controls mèdics qe vàren servir per a que en Jordi Pau estabilitzés la seva presió arterial, lleugerament elevada, i en Carles superés uns primers simptomes de mal de muntanya. Mentrestant, les condicions climàtiques éren bastant rigoroses: lleugeres nevades al camp base i fortes nevades en altura, amb la corresponent baixada de temperatures, seguides de fort vent, i posant la muntanya sota condicions extremes. A les nits s'arribava als -12º al camp base, i en altura els forts vents que podíen arribar als 50 km/h feien baixar la temperatura a -30º, en un ambient extremadament sec i complicat. A banda d'aquestes circumpstàncies, a en la segona pujada a en Jordi Pau se li va trencar la cibella del cinturó de la motxilla, fet que va endurir el transport de les càrregues al haver de suportar tot el pes sobre les espatlles.

El dia 5 arriben al Camp II, Nido de Cóndores, a 5590 m, on equipen el camp a l'objecte de passar la nit, i a quarts de deu de la nit han d'iniciar un descens d'emergència cap al camp I, doncs el Carles presentava símptomes moderats de mal de muntanya, amb vòmits i mal de cap. Passen la nit al camp I, on en Carles millora i l'endemà baixa cap al camp base per a retirar-se definitivament. En Jordi Pau puja de bell nou, ara ja en solitari, cap al camp II on passa la nit del dia 6. La previsió meteorològica dona un espai de vent calmat i bon temps per als dies 7 i 8 de desembre, on en Jordi Pau intentarà fer cim. Malgrat tot, hi ha una gran quantitat acumulada de neu pols, amb plaques de neu edurida i de gel que dificulten la pogressió -tant pots relliscar com enfonsar-te mig metre a la neu-.

El dia 7 en Jordi Pau desmunta el camp II, deixant un niu de material, per a pujar amb la tenda de tres places -la petita d'atac havía quedat al camp I i l'havia recuperat en Carles en la seva retirada- fins al camp III Berlín, a 5930 m, on arriba força cansat, munta la tenda i descansa, tot veient la cosa molt apurada, ja que necessitaría un dia més de bon temps sense vent per a recuperar forces i intentar l'atac. La matinada del dia 8 és força complicada: en Jordi Pau va molt just de forces, i sap que l'endemà l'atac serà impossible degut als tres dies de forts vents que s'acosten, i que acabaran acompanyats d'una nova nevada. Afeblit, decideix descansar unes hores més i reorientar el seu objectiu cap a l'anomenat refugio Independència, a 6400 m, un bon lloc on poder fer onejar les senyeres catalana i occitana, i donar per conclós l'intent d'ascensió al cim. Va estar una hora i mitja gaudint del moment, i on l'aparició del fort vent anunciat per a l'endemà el va deixar bastant tocat, mentre contemplaba la majoría de companys que havíen iniciat l'atac al cim hores abans, com baixaven exhausts i decebuts en la gran majoría de casos per protagonitzar intents frustrats -la duresa de les condicions de la muntanya, deshidratació, el fred, havíen consumit a la major part d'ells-. A mitja tarda baixa a dormir al camp III Berlín.

El dia 9 a la matinada el fort vent blanc ja començava a bufar, i la tasca de desmuntar el camp va ser èpica. Cap a les dotze inicia el descens, recollint el niu de material del camp II i arribant cap a les 6 de la tarda al camp base, on l'esperava el seu company mallorquí. L'esgotament i la previsió de mal temps per als propers tres dies el fa decidir marxar a l'endemà per a intentar recuperar-se fora d'altura. Així doncs el dia 10 inicia la retirada, cobrint els 35 km i 1500 m de desnivell en 10 interminables hores.

La valoració de l'experiència per part d'en Jordi Pau ha estat TOTALMENT POSITIVA, ENRIQUIDORA I EMOCIONANT, trobant-se bé en tot moment, adaptant-se molt bé a la muntanya, a l'altura i al fred, malgrat haver perdut els mateixos quilos que en els dos mesos que va durar la travessa Empúries-Fisterra... en només 10 dies (9 kilos), i patir pèrdua de tacte parcial en els dits de les mans que ja tenía afectats per antics principis de congelacions a Pirineu. Una de les claus ha estat, sens dubte, la preocupació per una bona hidratació duta a terme en alçada, amb la corresponent ingesta de líquids i control de l'orina -quantitat i color-.

"Si hagués tingut un jorn més de bonança, possiblement parlaríem de somni aconseguit, però no ens podem queixar, i, a més, això no ho sabrem mai, forma part de l'incertesa de la vida."

"Fa només un any no m'hagués imaginat poder fer una expedició i arribar tant amunt. I a més, esportivament, no com són avui dia les expedicions, la gran majoría d'elles comercials, amb portejadors d'alçada i guies. Coneixo millor els meus límits, he arribat on he arribat per mi mateix, i em sento feliç. Prendre consciència que no podría fer cim i esforçar-me al límit per arribar a Independència em va fer no perdre el cap i emocionar-me al arribar al lloc on m'havía proposat arribar. Trigaré dies en donar-li el just valor al que he aconseguit i potser semblarà un ximplería: vaig mirar la muntanya tot moment amb amor, i en vaig rebre moltíssim d'ella..."

"Sóc conscient que tanco un any irrepetible amb la travessa Empúries-Fisterra i l'aventura andina. Crec que sense la transformació que ha patit el meu cos arran de la travessa, tot hagués estat més complicat. En definitiva, un gran any de creixement esportiu, humà i personal"

"Vull agraïr a totes les persones i mitjans que m'heu donat suport, i espero compartir les meves experiències i vivències amb la realització d'un documental del qual es pugui gaudir a partir de la propera primavera"

Enguany les condicions de la muntanya, per aquestes dates i pel que esporta de temporada, han estat excepcionalment desfavorables, segons les dades facilitades pel servei de guarderia del parc provincial Aconcagua: Només un 4% d'expedicionaris han aconseguit fer cim, en els dies que ha estat possible intentar-ho. En els quatre dies que hi hagut de bonança i en els quals ha estat possible l'intent d'ascensió de Jordi Pau, l'helicòpter ha efectuat cada dia entre una i dues evacuacions per congelacions i edemes pulmonars o cerebrals.

Ara en Jordi Pau acabarà el seu periple, que va començar a l'Argentina amb l'ascensió al volcà Lanín, amb una estada de dues setmanes a Xile, on un cop recuperat, farà una darrera ascensió d'una jornada al volcà Osorno i on passarà un Nadal austral.

dimarts, 25 de novembre del 2008

L'hora de la veritat

PREVISIÓ D'ASCENSIÓ AL CIM DE L'ACONCAGUA

Avui ha estat un dia de tràmits a Mendoza: el permís d'ascensió amb el pagament de la corresponent taxa, l'arrendament de les mules per portejar de Puente del Inca a Plaça de Mulas -camp base-, els serveis d'allotjament i menjar a Puente de l'Inca, Confluència i Plaça de Mulas; el lloguer de la tenda d'alçada, grampons, les bombones de propà... I demà acabar de comprar subministres pels campaments d'altura i els atacs, i la farmaciola bàsica... Gaudir de la gastronomia i del bon vi de Mendoza i... a punt que demà passat comença el ball.

Aquest és el programa previst:

27 de novembre - Trasllat de Mendoza a Puente del Inca (2752 m)

28 de novembre - Puente del Inca - Confluencia (3368 m)

29 de novembre - Confluencia - Plaza Francia (4500 m) - Confluencia (3368 m). Aclimatació

30 de novembre - Confluencia - Plaza de Mulas (4230 m) CAMP BASE

1 de desembre - Plaza de Mulas - Nido de Cóndores (5500 m) - Plaza de Mulas (4230 m). Aclimatació

2 de desembre - Plaza de Mulas - Nido de Cóndores (5500 m). Aclimatació i preparació camp I

3 de desembre - Nido de Cóndores - Berlín (5950 m) - Nido de Cóndores (5500 m) Aclimatació i CAMP I

4 de desembre - Nido de Cóndores - Berlín (5950 m). Aclimatació i CAMP II

5 de desembre - Berlín - cim de l'Aconcagua (6959 m) - Plaza de Mulas (4230 m) CIM i CAMP BASE

6 de desembre - Plaza de Mulas - Puente del Inca (2752 m) Descens

7 de desembre - Trasllat Puente del Inca - Mendoza

La situació de la muntanya és de més neu de l'habitual per a aquesta època de l'any, i temperatures més baixes, amb -10º C al camp base i -30º C al camp II a les nits. Aquesta situació endurira encara més les condicions d'una ascensió ja de per sí especial en solitari. Les bones sensacions del Lanín han d'inspirar prudència -el fort vent va ser molt castigador- i confiança -la fortalesa física va ser notable-.

Només afegir que VELES E VENTS HAN MOS DESIG COMPLIR.

dilluns, 24 de novembre del 2008

Ascensió al Lanín, objectiu assolit




Primer objectiu assolit. Volcà Lanín 3.775 m

22 de novembre 2008


Divendres dia 21 amb el guia de muntanya Gerardo Cabezón, vàrem iniciar l'aproximació al volcà Lanín. Vem sortir del llac Tromen, a 900 m d'altitud, per pujar fins al refugi militar Argentina, a 2315 m, superant un desnivell de 1400 m. Vàrem emprar unes quatre hores, arribant al refugi cap a les 14:30 h. El temps va girar cobrint-se de boira i amb fortes ràfegues de vent que feien impossible moure's per la muntanya. Vàrem coincidir amb un grup de quatre argentins amb un guia i un portejador, i tres amics dos dels quals també eren guies.


L'endemà ens vem llevar a les 4:00 h però seguía la muntanya tapada i el fort temporal de vent no amainava. La previsió de temps del parc no era gaire bona, pero vem esperar. A les 6:00 h ens vem llevar, tot esperant una millora, que es va produir i finalment poguerem sortir a les 7:30 h, sense tenir clar en quin punt hauríem de girar cua -els canvis de temps són letals en aquesta muntanya, quan els núvols entran del Pacífic des de el proper territori xilè-. Vàrem iniciar l'ascensió per la ruta N, la clàssica, pujant cap a laCanaleja, el Balcón, la pre-cumbre i fent cim a les 13:45 h, retallant en més de dues hores el temps habitual per pujar-hi, malgrat les adverses codicions de fort vent, que vàren ser una constant fins arribar al Balcón, on va haver-hi una petita treva. Dalt del cim el vent tombava i tot just arribar, va entrar un front per la vall que ens va començar a tapar-ho tot.


Vem iniciar un rapidíssim descens i sort de l'experiència d'en Bernardo -era la seva 149 ascensió al cim- i a les marques de baixar en culenwaguen, que no vem anar a saltar al glaciar chileno, on les esquerdes ens haguèssim compromès l'existència. En un magnífic temps de tres hores i mitja, vàrem baixar els 2.870 m de desnivell fins al llac Tromen.


La experiència ha estat molt bona. L'adaptació al material, impecable; l'estat de forma, excel.lent; l'aprenentatge i les vivències amb el company Bernardo, exquisides. Vàrem acabar la nit a casa seva fent un asado per a celebrar el cumpleanys del seu fill Gerardo, que enguany tindrem al Pirineu andorrà fent de monitor d'esquí a Vallnord.


Avui parteixo cap a Mendoza, per començar a preparar el repte de l'Aconcagua.



divendres, 7 de novembre del 2008



PRESENTACIÓ EN RODA DE PREMSA

Berga, 7 de novembre de 2008

Avui ha tingut lloc al Pavelló de Suècia la presentació de l'expedició "Aconcagua dreams" del guia de muntanya berguedà Jordi Pau Caballero. Una aventura en solitari que enllaça amb el repte assolit l'estiu passat en la Travessa Empúries-Fisterra, 1500 km 60 dies. En l'acte de presentació hi han intervingut el Sr. Jaume Farguell, president del Casal d'Europa del Berguedà, i la Sr. Karina Behar en representació del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, que han apadrinat la senyera catalana que ha d'onejar dalt del sostre del continent americà.

Jordi Pau Caballero ha explicat el seu projecte, on hi han diferents objectius a assolir. En primer lloc una ascensió al volcà Lanín, de 3776 m, on iniciarà l'aclimatació a la serralada andina i al material d'alçada, i on comptarà amb l'experiència d'un company d'ofici argentí que ha coronat el cim en més d'una setantena ocasions. Assolit l'objectiu, el següent pas, després d'uns dies de turisme, és dedicar entre dues i tres setmanes a assolir el cim de l'Aconcagua, de 6962 m. La idea és realitzar l'ascensió en solitari, amb tot el que això comporta d'atenció a la logística i a la superació de la fatiga que suposa unes condicions ambientals amb una atmósfera amb un 40% menys d'oxígen. Posteriorment, la Patagònia permetrà reflexionar sobre el resultat obtingut, a l'hora que conèixer mitjançant dos trekkins el mític Fitz Roi, i les emblemàtiques Torres del Paine, ja en territori xilè, on acabarà l'aventura amb l'ascens al volcà Osorno -2652 m- d'espectacular i singular bellesa. A la ilusió de fer cim a l'Aconcagua, cal afegir la de fer onejar les senyeres catalana i occitana, dues cultures i dues nacions transpirinenques germanes, que s'han de justificar permanentment per tal de poder superar la seva anormalitat històrica, coincidint enguany amb el 800 aniversari del neixement del rei Jaume I. La senyera occitana ha estat cedida pel guia de muntanya aranès Oriol Pié.

En la seva intervenció el Sr. Farguell ha destacat el nexe d'unió cultural i històrica, transpirinenca i transfrontera, de les terres catalanes i occitanes, valors que es fomenten des del Casal d'Europa del Berguedà, tot compartint la ilusió del guia de muntanya berguedà en fer onejar les dues senyeres agermanades sota el cel estelat de l'Aconcagua. Per la seva part, la Sra. Karina Behar ha ressaltat aquest nexe d'unió cultural que hi ha entre els dos territoris, i que és la raó de ser del Camí dels Bons Homes, així com l'implicació de l'expedicionari, guia membre del Consell, en diverses manifestacions culturals al voltant del tema càtar i occità.

L'inici de l'aventura està previst per al proper 12 de novembre i el retorn cap al 28 de desembre, després de passar els nadals en terra austral. L'expedició compta amb el suport de GUIES DEL PIRINEU.

dilluns, 3 de novembre del 2008

ELS TRES CIMS

VOLCÀ OSORNO

Ubicat a: Xile, límit entre les províncies d'Osorno i Llanquihue, a la serralada dels Andes.
Altitud: 2652 m
Primera ascensió: 1848 per Jean Renous
Ruta: Vessant oest, roca, neu i gel

Té una altitud de 2652 m. i el seu imponent con s'aixeca majestuosament al costat oposat de la ciutat de Frutiller, de la qual el separen les transparents aigues del llac Llanquihue. La seva inactivitat volcànica es perllonga ja fa més de segle i quart. En les seves vessants existeixen refugis que permeten a l'hivern la pràctica dels esports de neu. A l'estiu, amb la fossa de neu, reapareixen les fissures volcàniques que fan la seva ascensió un xic delicada si no es prenen en compte les condicions necessàries per a la pràctica d'aquest esport. Si voleu saber la llegenda de la furia d'aquest volvcà i la formació del llac Llanquihue, podeu consultar-ho a Wikipedia.




VOLCÀ LANIN

Ubicat a: Argentina/Xile (Patagònia)
Altitud: 3.776 m
Ruta: Vessant argentina, roca, neu i gel

Es troba en el límit entre argentina i Xile, i quasi tres quartes parts de la muntanya pertanyen a territori argentí, on trobem el parc nacional Lanín, entre els llacs Paimún i Huechulafquen al sud, i Tromen al nord. Presenta grans geleres en la seva vessant sud. Les de la vessant nord eren visibles fins fa un quart de segle, però actualment estan quasi completament desaparegudes. La seva ascensió es relativament senzilla per la vessant nord, des de l'accés al llac Tromen, des de Junín de los Andes, però cal prendre prevencions deguts als canvis sobtats de temps. Les ascensions es troben regulades pel parc nacional i la gendarmería nacional argentina.


ACONCAGUA

Ubicat a: Argentina, serralada dels Andes
Altitud: 6.962 m
Primera ascensió: 14 de gener de 1897 per Matthias Zurbriggen
Ruta:

L'Aconcagua és un cim de la serralada dels Andes, situat en la provincia argentina de Mendoza, al noroest de la República Argentina. És el cim més alt d'Amèrica, i el més alt del món fora d'Àsia. al nord i a l'est limita amb la vall de las Vacas, i a l'oest amb la vall de los Horcones inferior. Diverses geleres travessen les seves vessants, les més importants són la gelera nororiental o dels polonesos, i el de l'est, o dels anglesos. Es troba dins del parc provincial Aconcagua. La seva ascensió és tècnicament senzilla des de la vessant nord, a través de la "via normal" del noroest, on no cal fer servir la tècnica d'escalada. Però els efectes de l'altitud són molt severs -la presió atmosfèrica es el 40% de l'existent arran de mar- i les condicions climatològiques poden canviar bruscament -el conegut "vent blanc" de l'Aconcagua-.

En la "vía normal" es puja a través de campaments d'altura amb es seus corresponents díes de descans i aclimatació. Els punts més significatius de la vía son: Campo Base a Plaza de Mulas, El Semáforo, Piedras Conway, Plaza Canadá, Piedra de 5000, Cambio de Pendiente, Nido de Cóndores, Berlín, Piedras Blancas, Piedras Negras, Independencia, Portezuelo de los Vientos, Gran Travesía, La Canaleta i cim del Aconcagua -siguint l'ordre creixent de dificultat-.